Chroniškas perdegimas ir emocinis išsekimas moterų tarpe siekia neregėtas aukštumas: kaip sau padėti?

Ar jautiesi visiškai išsekusi? Kyla nerimas? Nieko nebenori? Itin ilgai užtrunki prie užduočių? Tiesiog nebegali? Nuolat atrodo visko per daug? O gal dingo geismas, libido ir potraukis antrajai pusei? 

Tu ne viena.

Pasaulio sveikatos organizacija skelbia:

   

Perdegimas įtrauktas į 11-ąją Tarptautinės ligų klasifikacijos (TLK-11) redakciją kaip profesinis reiškinys. Perdegimas - tai sindromas, kurį lemia nesėkmingai valdomas lėtinis stresas darbe. Jį apibūdina trys aspektai:

      

  • energijos išsekimo arba išsekimo jausmas;
  • padidėjęs apatijos jausmas darbe arba su darbu susijęs negatyvo ar cinizmo jausmas; 
  • ir sumažėjęs profesinis aktyvumas."

Šią problematiką pastebėjome kaip viena dažniausių trukdžių ir „Veiklių moterų klube". Pateikiame vieną iš pavyzdžių, į kurį teko įsigilinti.


Dirbanti 2 vaikų mama Justina (vardai pakeisti dėl anonimiškumo) pasakoja: „Aš buvau prie panikos priepuolio ribos." 


Justina dalinasi: „Siaubingai aprėkiau vaikus ir užsidariau kambaryje verkdama, nes nebegalėjau. Viskas slydo iš rankų, kad ir kiek stengiausi, atrodė, kad suplyšiu ir kodėl visiems tiek iš manęs reikia? Man baisu, kokią mane perdegusią atsimins vaikai, apie santykius su vyru net nekalbu, galėjau labai lengvai įkąsti, prie manęs tikrai nesinorėjo prisiglausti. Esu labai dėkinga, turėjusi galimybę išbandyti programos „test" versiją, skirtą geriau pažinti save, atrasti ir įvardinti perdegimo priežastis, bei pamilti save iš naujo. Ši programa man itin padėjo atrasti, kur mano perdegimo šaknys, iš naujo sukurti ryšį su vaikais bei vyru ir keisti santykį su savimi - nejuokauju, aš net itin išgražėjau!”


Naujausioje McKinsey ataskaitoje apie moteris darbe atskleidžiama, kad 42 % moterų patiria perdegimą, palyginti su 35 % vyrų, moterys labiau linkusios perdegti.


Psichologė Rūta Kavaliauskienė, itin prisidėjusi prie perdegimo programos kūrimo, paaiškina:


„Mes moterys buvome auklėjamos būti geromis mergaitėmis, padėti mamai namuose, išplauti grindis, todėl užaugusios tas „moteriškas” roles, visus 4 namų kampus, perimam ant savo pečių. 


O darbe taip pat turim ambicijų, tad staiga pamažu ir mes pamirštame, ką reiškia išties gerai jaustis. Ir šuo kariamas išties pripranta, tiesa?” 


Anot Rūtos gera naujiena yra tai, kad taipkaip tos mums netarnaujančios programos buvo sukurtos, taip jas galima ir perrašyti. Kaip tai padaryti Rūta dėsto paskaitų cikle perdegimo programoje


Kita programos kūrėja Rasa Jusionytė prideda:

Aš ankščiau nuolat kentėdavau nuo besitęsiančių perdegimų. Įpranti būti pavargusi, įpranti prie įtampos jausmo viduje ir nebežinai, kaip dar gali būti kitaip. Pati praleidau 5 metus ir apie 10 tūkstančių eurų bandydama jaustis kitaip, kai supratau, kad reikia ne išorėje ieškoti atsakymo, o keisti savo vidų. 


Iš nuolat ant perdegimo ribos balansuojančios moters, tapau ne tik pailsėjusia, bet ir nuoširdžiai švytinčiu žmogumi, kuris jau seniai nebe atsimena, ką reiškia pervargti. Noriu ir kitoms moterims padėti sutaupyti laiko bei pinigų perprogramuojant savo gyvenimą, todėl ir sukūriau 
programą".

Galbūt ši Elenos istorija pasirodys pažįstama:

„Buvau šitaip išnaudojusi savo energijos resursą, kad bet koks darbas pradėjo reikalauti didžiausių pastangų. Turėjau save priversti atsakyti e-mail'ą, o atsidaryti Excel'io lentelę ar suplanuoti naują žingsnį atrodė Heraklio verta užduotis. Ir tik vis kartojau sau nieko nebenoriu. Atsimenu, galvoje dar skambėdavo: eina sau kaip pavargau… arba nebegaliu…”.

Elena tęsia: „Ir tai ne viskas, griuvo mano asmeninis gyvenimas, nes vien pagalvojus apie seksą, kuris yra tokia didelė santykių dalis, mane net nupurtydavo. Nebeturėjau jokio geismo jausmo, nebeturėjau resurso, norėjau tik užsitraukti antklodę ant galvos ir susigūžus pasislėpti nuo visko.

Ar dabar žiūrint atgal tai buvo blogi santykiai ir blogas partneris? Ne. Ar aš buvau žmogus prie kurio norisi būti, leisti laiką ir dalintis gyvenimu? Deja, bet ne.” 


Elena neperseniausiai atrado „Veiklių moterų klubą”, kuriame pradėjo domėtis psichologija bei asmeniniu tobulėjimu, ieškoti atsakymų kaip atsisakyti nebetarnaujančių įsitikinimų, kas ją stabdo tapti savo geriausia versija bei semtis įkvėpimo iš kitų moterų, susidūrusių su gyvenimo mestais iššūkiais. 


Sužinojusi, jog „Veiklių moterų klubo" įkūrėjos Rasa ir Karolina organizuoja perdegimo programą skirtą būtent moterims, kurios pavargo tempti viską ant savo pečių, Elena labai apsidžiaugė ir buvo viena pirmųjų dalyvių, kuri turėjo galimybę prisidėti prie programoje taikomų praktikų išbandymo bei atrasti save iš naujo. Gera žinia ta, kad vos po kelių mėnesių tikslingo darbo su savim, Elena ne tik atsigavo, jie su vyru iš naujo įsimylėjo ir net Tenerifėje atnaujino įžadus! 

Galiausiai, kita „Veiklių moterų klubo" narė Marija dalinasi:


„Staiga nebegalėdavau įkvėpti, pradėjau bijoti mirties. Prasidėjo dermatitas, slinko plaukai.

Nuėjau pas daktarę, pasidariau didžiulius kraujo tyrimus, kurių metu tyrė ir hormonus. Tada sužinojau, kad streso hormonai tokie aukšti, kad kūne prasideda uždegimas ir jei nesustosiu ir taip toliau gyvensiu man gresia rimta autoimuninė liga. Gali būti ir onkologinė - labai išsigandau.


Labai gaila, kad mums augant niekas nepasakoja, kokia svarbi emocinė būklė ir kaip ji veikia fizinę sveikatą. Tačiau būnant „Veiklių moterų klube" atradau psichoterapeutą Dainių ir perklausiau gausybę seminarų bei tinklalaidžių būtent apie psichologinę sveikatą, kurie man išties padėjo pasijusti geriau.


Neseniai išgirdusi apie perdegimo programą, kurioje dalyvaus ir psichoterapeutė Rūta bei kiti geriausi šalies specialistai, labai nudžiugau ir manau tai bus vienareikšmiškai tinkamiausias būdas padėti sau atsipalaiduoti ir perprogramuoti varžančius įsitikinimus, atrasti perdegimo šaknis ir meilę sau. Nežinau, kur dabar būčiau, jei nebūčiau atsidūrus „Veiklių moterų klube", iš esmės jis man padėjo ne tik atsigauti, bet ir suprasti, ką turiu keisti, kaip perkurti savo vidų ir mechanizmus, kurie mane vertė vis perdegti.”


Tyrimai parodė, kad perdegimas yra susijęs su kai kuriomis sveikatos problemomis, pavyzdžiui, padidėjusiu alkoholio vartojimu, miego sutrikimais, depresija, nutukimu ir raumenų ir kaulų sistemos skausmais. Tarp prospektyviai ištirtų fizinių perdegimo pasekmių išsiskyrė širdies ir kraujagyslių ligos bei skausmas.

Marija tęsia: „Man ne tik liepė rūpintis miegu (tuo metu sunkiai užmigdavau ir maždaug 4-tą ryto prabusdavau nuo nerimo jausmo), bet ir kardinaliai keisti požiūrį į darbą. Klausiau kaip? Daktarė tik truktelėjo pečiais, pasiūlė pamėginti meditaciją ir sakė, kad daugiau aiškių rekomendacijų neturi… 

Paveikslėliuose pateikta tikra Marijos miego statistika. Prieš išbandant programą duomenys buvo iš ties prasti. Tačiau išbandžius programos dalį - ženkliai pasikeitė ir pasiekė net 100 procentų.

Kai pradėjau labiau gilintis į save, klausytis saviugdos seminarų bei „Veiklių moterų klube" esančio su psichologine sveikata susijusio turinio, bei išbandžiau kelias perdegimo programoje naudosiamas praktikas, mano gyvenimas išties apsivertė aukštyn kojom. Verkiau iš laimės atsibudusi, kai laikrodis rodė 100% kokybišką nakties miegą, man buvo sunku patikėti, kad mano gyvenimas taip stipriai pasikeitė ir kad aš galiu būti tokia laiminga! Negaliu apsakyti, kokia esu dėkinga už „Veiklių moterų klubo" kuriamą veiklą bei netrukus vyksiančią perdegimo programą ir labai labai nuoširdžiai ją rekomenduoju”. 

Dalyvių atsiliepimai:


Paulina V.

⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️


Turėjau galimybę sudalyvauti šios programos pradinėje apžvalgoje. Supratau, jog ši programa iš esmės skirta kiekvienai moteriai, kuri skinasi kelią per gyvenimą, nori karjeros ir pakeliui susiduria su tuo susijusiomis kliūtimis. Iš savo perspektyvos galiu pasakyti, kad toms, kurios nuolat susiduria su gyvenimo metamais iššūkiais ir nemoka su jais susitvarkyti - ši programa skirta jums. Labai rekomenduoju, Rasa ir Karolina šaunuolės, sukūrusios tai, ko jau seniai daugeliui reikėjo.

Evelina T.

⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️


Iki programos paleidimo, Rasa su Karolina mane pakvietė išbandyti kelis dalykus, kurie vyks programoje. Vos kelios sesijos man padėjo suvokti, kad nepaisant to, kokios nepriekaištingos buvo mano savipagalbos technikos - vis tiek įvyko perdegimas. Ši praktika taip pat parodė, kodėl pastaruosius kelerius metus buvau išsekusi, nors, rodos, turėjau prikaupus daugiau rezervų nei bet kada anksčiau - nežinojau, kad savo dabartinę savijautą galėčiau įvardinti kaip perdegimą, bet dabar viskas pasidarė daug aiškiau. Iki tol neturėjau pakankamai žinių, kaip tinkamai tvarkytis su stresu, tačiau dabar turiu geresnį suvokimą, kaip tai padaryti ❤️