Yra trys labai skirtingi ir kartu panašūs žodžiai: reikia, noriu ir renkuosi.

Sveika,

Yra trys labai skirtingi ir kartu panašūs žodžiai: reikia, noriu ir renkuosi.
Atsimenu, kai maža verkiau, nes kažkas mokykloje vyko ne pagal mano planą, o mama sakė: „Nebus viskas gyvenime tik pagal tave. Yra dalykų, kuriuos padaryti tiesiog reikia.“

Tikriausiai ir tavo gyvenime kažkuriuo metu buvo nuskambėjusi panaši frazė.
Mums augant žodį „noriu“ vis dažniau keičia „reikia“.

Reikia pasidaryti darbus, reikia išvesti vakare šunį, reikia sugalvoti naują projektą, reikia išvažiuoti atostogų... Uh, kiek sunkumo neša šis žodis.

Man labai patiko mūsų naujos lektorės Airidos Ruibytės-Butkuvienės, kurią merginos sutiks „Sielos Sesės programoje“ mintis, kad dar yra ir kitas nuostabus žodis „renkuosi“.

Tiesa, ne viskas gyvenime vyksta taip, kaip mes norime – tai išsiaiškinus terapeutės kabinete, išmokau neforsuoti, nebefrustruoti ir leisti dalykams tiesiog vykti. Tačiau net ir tai suvokus iš gyvenimo niekur nedingsta žodis „reikia“ su visa savo nemalonia sunkaus darbo ir pareigos našta. Todėl Airidos mintis apie renkuosi labai rezonavo.

Aš renkuosi rašyti šį laišką tau, nes pati prieš metus sugalvojau, kad klubo moterys juos gaus kaip vieną iš buvimo mūsų bendruomenėje verčių. Tiesa, kartais atrodo neturiu ką pasakyti ar tingisi, bet vos tik pradedu rašyti visada jaučiu malonumą.

Iš tiesų man reikia tik susimokėti mokesčius ir parduotuvėje įsigyti, o ne išsinešti prekes. Didžiosios dalies visų kitų kasdienių darbų man daryti, tiesą sakant, nereikia – visa tai pati sąmoningai renkuosi. Renkuosi yra galios pozicija. Darbe yra nemalonių užduočių, bet iš visų darbų, kuriuos galėčiau dirbti, pasirinkau būtent šį, tad renkuosi ir užduotis.

Ryte renkuosi anksčiau atsikelti, kad galėčiau daugiau nuveikti ir liktų laisvas vakaras.

Renkuosi skaityti ant stalelio gulinčią knygą, nes pati ją knygyne ir išsirinkau.

Renkuosi atšaukti susitikimus, nes nesijauči  turinti resurso juose būti.

Mes galime rinktis! Tik pamirštame tai.

„Reikia“ skamba lyg kažkieno mums iš aukščiau nuleista užduotis. Mes dažniausiai nesijaučiame gerai, kai reikia ką nors padaryti, ko patys nesirinkome.
Todėl žodis „renkuosi“ mus įgalina. Pavyzdžiui, aš jau pusmetį turiu paskambinti Anglijos studentų paskolų įmonei, nes atėjo laikas pakeisti įmokas. Jau savaitę kartoju mintyse, kad reikia tai padaryti ir... nepadarau, nes tai atrodo sunkus ir nemalonus darbas. Užtat, kai mintyse žodį „reikia“ pakeičiau į „renkuosi“, iškart pasidarė maloniau – pati užduotis tarsi palengvėjo.

Pagalvok apie dalyką, kurį vis primeni sau, kad reikia padaryti. Kaip skambėtų tavo užduotis, jei pakeistum „reikia“ į „renkuosi“?

Ačiū Airidai, kuri inspiravo mintį šiam laiškui. Linkiu kiekvienai pradėti gyvenime aktyviai rinktis, nes tada ir pats gyvenimas pasaldėja ❤️

Ačiū, kad skaitai.

Su meile,